Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Μάγια Αγγέλου - Maya Angelou

Από πόρνη και προαγωγός, καθηγήτρια πανεπιστημίου!
Η Μάγια Αγγέλου - Marguerite Johnson.
Maya Angelou (Σαιντ Λούις, Μισούρι, 4 Απριλίου 1928), Ήταν βραβευμένη αφροαμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου, η οποία ανέδειξε την εμπειρία, του να είναι κανείς Αφρικανικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Θεωρείται ως μια από τις πιο σπουδαίες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς, ως «μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία» και ως μια από τις «μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας».




Στη διάρκεια της ζωής της είχε μια ασυνήθιστη ποικιλία από εμπειρίες. Στα 9 της χρόνια βιάστηκε από το σύντροφο της μητέρας της. Όταν της αποκάλυψε το γεγονός, εκείνος οδηγήθηκε στις φυλακές, αλλά όταν αποφυλακίστηκε δολοφονήθηκε, πιθανότατα από τους θείους της. Νοιώθοντας ότι ήταν υπεύθυνη για το θάνατό του, επειδή είχε καταγγείλει το βιασμό, αποφάσισε να μην ξαναμιλήσει και παρέμεινε σιωπηλή για τα επόμενα 5 χρόνια.
Έγινε οδηγός τρόλεϊ στα 15 της, γέννησε το μοναδικό της γιο στα 16, δούλεψε ως χορεύτρια, γκαρσόνα, πόρνη και προαγωγός, ηθοποιός και τραγουδίστρια. Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ακολούθησε τον Νοτιοαφρικάνο μαχητή Βουσούμζι Μάκε στο Κάιρο (όπου απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος), συνάντησε στη Γκάνα τον αφροαμερικανό ακτιβιστή Μάλκολμ Χ και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1965 για να δουλέψει μαζί του, αλλά αυτός δολοφονήθηκε αμέσως μετά.
Το όνομά της, Μάγια, ήταν αυτό με το οποίο την αποκαλούσε ο αδελφός της όταν ήταν πολύ μικρός Το επώνυμό της, Αγγέλου, προήλθε από τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της Tosh Angelos (Enistasios Angelos), ναυτικός στο επάγγελμα, το οποίο αποφάσισε να κρατήσει έπειτα από το χωρισμό τους το 1954.

Παρά το ότι δεν σπούδασε σε πανεπιστήμιο, το 1982 έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου, παίρνοντας την έδρα «Reynolds Professor of American Studies» και δίδασκε Αμερικανικές σπουδές στο Wake Forest University, του Winston-Salem.

Η Μάγια Αγγέλου έλαβε δημόσιες θέσεις, όπως στη Bicentennial Commission, όπου διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ τo 1970, στην Commission for International Woman of the Year, όπου διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ και πολλές τιμητικές βραβεύσεις και διακρίσεις.
To 1993 απάγγειλε το ποίημα «On the Pulse of the Morning» κατά την τελετή ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπιλ Κλίντον και το 2000 έλαβε, για τη συνολική προσφορά της στην ποίηση, το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών (National Medal of Arts). Συνέθεσε, επιπλέον, το ποίημα «Amazing Peace» για την τελετή φωτισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Λευκού Οίκου το 2005. Το 2010 η Μάγια Αγγέλου έλαβε από τον πρόεδρο Ομπάμα το Μετάλλιο της Ελευθερίας (Presidential Medal of Freedom), την ύψιστη πολιτική διάκριση που προβλέπεται από το αμερικανικό κράτος. Στις 7 Απριλίου 2015 η αμερικανική ταχυδρομική υπηρεσία (United States Postal Service -USPS) κυκλοφόρησε προς τιμήν της ειδικό γραμματόσημο, στη σειρά Forever. Τις απονεμήθηκε τρεις φορές το Βραβείο Γκράμι για Μη Μουσικό Άλμπουμ - Προφορικού Λόγου (Best Spoken Word οr Non-Musical Album).
Η Μάγια Αγγέλου είχε ανακηρυχτεί, κατά τη διάρκεια της ζωής της, «επίτιμη διδάκτωρ» πάνω από πενήντα φορές.
(από το Βικιπαίδεια)

Ο γάμος της με τον Έλληνα ναυτικό Θωμά Αγγέλου.
Κάποτε δούλεψε ως πωλήτρια σε δισκοπωλείο, ως πωλήτρια. Εκεί, ένας ναύτης επισκέφτηκε το μαγαζί. Η γνώση του γύρω από τη μαύρη μουσική ήταν τόσο εντυπωσιακή, που η Τζόνσον (Μάγια) αναρωτήθηκε μήπως ήταν μιγάς και όχι τελείως λευκός. Ο ναύτης τη διαβεβαίωσε ότι ήταν λευκός. Το όνομά του ήταν Θωμάς Αγγέλου, αλλά όλοι τον αποκαλούσαν Τος. Όταν η Τζόνσον τον ρώτησε αν επέλεξε να μείνει σε περιοχή μαύρων επειδή έτρεφε κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια προς τους έγχρωμους, ο Αγγέλου απάντησε: 
«Δεν συμπαθώ τους μαύρους. Ούτε τους Ιταλούς, ούτε τους Ασιάτες, ούτε τους Ιρλανδούς. Είμαι Έλληνας, αλλά ούτε κι αυτούς τους συμπαθώ»
«Πώς γίνεται να τους αντιπαθείς όλους;», ήταν η ερώτηση της Τζόνσον. 
«Το να μη συμπαθείς κάποιον δεν σημαίνει ότι τον αντιπαθείς», της απάντησε ο Αγγέλου.

Πέρασαν τρεις μήνες μέχρι ο Αγγέλου να «συμπαθήσει» την Τζόνσον. Επισκεπτόταν καθημερινά το δισκοπωλείο, συνόδευε την Τζόνσον και τον γιο της σε βόλτες στο πάρκο και μια μέρα, της ανακοίνωσε ότι θα την παντρευόταν. Όταν έμαθε τα νέα η μητέρα της, αντέδρασε άσχημα: «Θες έναν άντρα που είναι και λευκός και φτωχός; Οι άνθρωποι του δεν θα σε δεχτούν και θα απομακρύνεις και τους δικούς σου». Η Τζόνσον δεν της έδωσε καμία σημασία. Ήταν τυφλωμένη απ’ την επιθυμία της για ασφάλεια και οικογένεια. 

Παντρεύτηκαν μία Κυριακή και τον πρώτο χρόνο όλα φαίνονταν ρόδινα. Η Τζόνσον είχε μετατραπεί στη νοικοκυρά που πάντα ονειρευόταν, ο γιος της λάτρευε τον πατριό του και ο Αγγέλου εκπλήρωνε κάθε της επιθυμία.

Με το πέρασμα του χρόνου, ο έλεγχος του Αγγέλου πάνω στην μικρή του οικογένεια γινόταν όλο και πιο ασφυκτικός. Μέχρι που ένα πρωί, ο Αγγέλου της ανακοίνωσε ήρεμα ότι κουράστηκε να είναι παντρεμένος. Χώρισαν ένα χρόνο αργότερα. Επέλεξε να συνεχίσει με το Μάγια Αγγέλου. Με αυτό το όνομα θα γινόταν γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις ποιητικές της συλλογές, τις αυτοβιογραφίες της και τον αγώνα της για τα δικαιώματα των Αφροαμερικάνων. Η Μάγια Αγγέλου πέθανε στις 28 Μαΐου 2014.

Έντεκα τραγούδια της Maya  Angelou  ΕΔΩ
**************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου