Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Μητσάρας και Λουκάνικος. Αφιέρωμα στις δυο μορφές που τα δακρυγόνα, μαζί τους τα φάγαμε.

Πέρασαν δυο χρόνια και δεν είναι πια μαζί μας, δυο «επώνυμοι» ξεχωριστοί χαρακτήρες, κυριολεκτικά συνοδοιπόροι στους αγώνες και πνιγμένοι στο σύννεφο των χημικών. Στη σύντομη ζωή τους, που μοιραστήκαμε μαζί τους, άφησαν έντονο το στίγμα τους και τους θυμόμαστε με νοσταλγία, τόσο για τα ευφυή πλακάτ διαμαρτυρίας όσο και τα αντιεξουσιαστικά γαυγίσματα. Μιλάω για τον Μητσάρα και τον Λουκάνικο, τις μορφές αυτές που ταυτίστηκαν με τους αγώνες και τις πορείες των διαδηλωτών. Τι σημασία έχει αν ο Μητσάρας ήταν άνθρωπος και ο Λουκάνικος ένας ημίαιμος σκύλος. Και οι δυο έδωσαν τους αγώνες τους με το δικό τους τρόπο και όσο η φύση τους επέτρεπε και κάτι παραπάνω.

















*******************************

Κάπου ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, λοιπόν, σαν χθες, σαν αύριο, έκλεισαν δυο χρόνια χωρίς τον Μητσάρα. Ύστερα από τον αντιεξουσιαστικό Λουκάνικο, το σκύλο που πρωτοστάτησε στις πορείες των τελευταίων ετών στο κέντρο της  Αθήνας, υψώνοντας το ανάστημα του απέναντι στους άνδρες των ΜΑΤ, έφυγε, ο Μητσάρας,  έτσι αθόρυβα, το αντίθετο με την εμβληματική και ''θορυβώδη'' παρουσία του, τόσο στα γήπεδα όσο και στις πορείες. Άνθρωπος ευφυής, ευαίσθητος και, με δική του επιλογή, άστεγος, που καυτηρίαζε κυρίως τους κυβερνώντες και εξουσιαστές. Τον θυμόμαστε όλοι να παίρνει θέση πίσω από τους εκάστοτε επώνυμους πολιτικούς ή ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που έκαναν δηλώσεις στις κάμερες. Πορευτήκαμε μαζί του σε πορείες και διαδηλώσεις. Το όνομα του Δημήτρης Γαλάνης, δεν το ήξερε κανείς ή σχεδόν κανείς. Για όλους ήταν ο Μητσάρας. Καταγόταν από το Βελημάχι της Γορτυνίας.

Ιστορική είναι η πρώτη σύλληψη του Μητσάρα στο γήπεδο "Καραϊσκάκης" κατά τη διάρκεια του αγώνα Εθνικός - Παναθηναϊκός.




Διαβάστε το συγκινητικό αντίο του αντιδημάρχου Καλλιθέας για τον Μητσάρα, που ανάρτησε στο Facebook:
«Απίστευτο! Έφυγε ο Μητσάρας μας, απλά και αθόρυβα, χωρίς να μας αποχαιρετήσει! Η φιγούρα του όμως παραμένει 

εδώ, χαραγμένη παντού, στους δρόμους, στα πάρκα, στα μαγαζιά, στο γήπεδο... αλλά προπάντων στη μνήμη και στις καρδιές όλων μας! Πραγματικά, η μορφή του θα λείψει σε όλους τους Καλλιθεάτες από 3 χρονών ως 103! Ποιος δεν γνώριζε τον Μητσάρα, τον φίλο των ανθρώπων, των ζώων... των φύλλων και των δένδρων! Τον κατ' επιλογήν «άστεγο», που περιφρονούσε προκλητικά τα υλικά αγαθά και στα τεράστια πλακάτ που κουβαλούσε στο στήθος, στο μέρος της καρδιάς, καυτηρίαζε τους πάντες και τα πάντα! Ευφυής, βαθιά σκεπτόμενος, ένας Διογένης όχι με το φανάρι, αλλά με το πλακάτ... Όπου κάμερα, και ο Μητσάρας, για διασπορά των ιδεών! Καλό ταξίδι, αγαπημένε Μητσάρα! Ο Θεός να σε κατατάξει μετά των αγγέλων και να βρεις στον παράδεισο την κοινωνία που οραματίσθηκες στη γη! Εκτίμησες ορθά την επίγεια ματαιότητα, γι' αυτό και έγραψες στις καρδιές μας! Αιωνία σου η μνήμη και μακαρία η ανάπαυση, αγαπημένε φίλε...» 


Δείτε το βίντεο
++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++
Ο αντιεξουσιαστής Λουκάνικος, ο σκύλος που πρωτοστάτησε στις πορείες των τελευταίων ετών στο κέντρο της Αθήνας,

δεν γαυγίζει πια, έφυγε πριν δύο χρόνια. Μια σύντομη ματιά: Το Δεκέμβρη του 2008, κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ φωτογραφίες που απεικόνιζαν έναν σκύλο να… δείχνει τα δόντια του στους άνδρες των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, στο κέντρο της Αθήνας και πολλοί μπερδεύτηκαν και πίστεψαν ότι ήταν ο Κανέλλος. Όμως δεν ήταν. Ένα νέο ημίαιμο, λεβεντόσκυλο, με μπλε κολάρο, εμφανίστηκε από το πυθενά, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς να χάσει καμιά πορεία, επιλέγοντας πάντα το πλευρό των διαδηλωτών! Πολλοί, έκαναν λόγο για μεταφυσική σύμπτωση, αφού ο Λουκάνικος εμφανίστηκε ακριβώς μετά τον θάνατο του Κανέλλου, αλλά, όπως κι αν έχουν τα πράγματα, είναι γεγονός πως αποτέλεσε έναν άξιο διάδοχό του! Γρήγορα, όλοι μάθαμε ότι το όνομά του ήταν Λουκάνικος, (το πραγματικό του όνομα ήταν Θεόδωρος, το έγραφε άλλωστε και στο καρτελάκι του και το Λουκάνικος ήταν παρατσούκλι του που με αυτό έγινε ο δημοφιλής επαναστάτης). Ο Λουκάνικος δεν θα γαυγίσει ξανά στους άντρες των ΜΑΤ, δεν θα δεχτεί ξανά το φιλικό χάδι των διαδηλωτών. Ο δικός μας Λουκάνικος έφυγε νωρίς για έναν κόσμο χωρίς δακρυγόνα, χωρίς κλομπ και χημικά.

Ο Λουκάνικος έγινε εξώφυλλο σε δεκάδες περιοδικά ανά τον κόσμο, έγινε τραγούδι, και η απόλυτη καταξίωση ήρθε όταν το περιοδικό TIME τον ενέταξε στις 100 ... προσωπικότητες της χρονιάς του 2011. Τον αποκάλεσαν, όχι άδικα, «επαναστάτη» και «σκύλο της πρώτης γραμμής στην Ελλάδα».

Ένα τραγούδι έφτιαξε ο φίλος Vasilios Gaitanos και έκανε το γύρω του κόσμου.




Το δικό του αντίο στον  «διαδηλωτή» Μητσάρα για τα ευφάνταστα πλακάτ του, αλλά και στον Λουκάνικο, τον σκύλο, τον διαδηλωτή των τελευταίων ετών στο κέντρο της Αθήνας, λέει ο διάσημος σκιτσογράφος Carlos Latuff με ένα σκίτσο του που τους αφιερώνει.



Κείμενα Χρήστος Ζουλιάτης --->facebook

Photo Gallery

Αυτοί που έφτιαξαν το graffiti του Λουκάνικου.
Την υπέροχη αυτή εντυπωσιακή ζωγραφιά, την έφτιαξαν τρεις φίλοι, στην οδό Ρήγα Παλαμήδη και Σαρρή, στου Ψυρρή, δίπλα στην παλιά πυροσβεστική, είναι ο Billy Gee, ο Alex Martinez και ο N_Grams. Σε 7 ώρες, μια Κυριακή  απόγευμα, ολοκλήρωσαν το έργο τους.
Η αφιέρωση τους λιτή και εύστοχη. «Τα δακρυγόνα μαζί τα φάγαμε». Στην άλλη άκρη του έργου, δεσπόζει το «all dogs go to heaven».












****************

*******************************


****************

****************

1 σχόλιο:

  1. ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ Π' ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ! ..ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ..ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΑΝΤΑΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΤΣΑΡΑΜΑΣ!ΑΘΑΝΑΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή