Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Παλαίμαχοι της Προοδευτικής vs Ομάδα Κρατουμένων Φυλακών Κορυδαλλού / Αγώνας ζωής στην καρδιά των φυλακών (αποτέλεσμα 6-9)

«Δεν ξανακάνω φυλακή με τον Καπετανάκη», λέει το λαϊκό άσμα όμως, όταν έχω συγκρατούμενο και συνοδοιπόρο τον φίλο και βετεράνο του ποδοσφαίρου Νίκο Μάλλιαρη, που 'χει, ειρήσθω εν παρόδω, «ντούγκλα» το μουστάκι (αλά Douglas Fairbanks), πολύ ευχαρίστως, να διαβώ την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού και να παραμείνω με τη θέλησή μου, «έγκλειστος» και φιλοξενούμενος, έστω για δυο ώρες, από τους οικοδεσπότες του «καταστήματος» και να μου επιτρέψουν να φωτογραφήσω τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας των κρατουμένων με την ομάδα των βετεράνων ποδοσφαιριστών της Προοδευτικής. Ομολογώ πως η διαδικασία της εισόδου μας, πέρα απ΄τα τυπικά και την προετοιμασία που είχε κάνει ο διευθυντής των φυλακών, ήταν απλή, σαν να μπαίναμε σε ένα ελεγχόμενο χώρο κάποιας εταιρείας ή σε ένα γήπεδο.


Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, κάτι που συμβαίνει σπάνια. Την επόμενη φορά, ίσως, μπούμε και στα άδυτα των φυλακών, στα κελιά των κρατουμένων για να μιλήσουμε μαζί τους και να παίξουμε κανένα ... σκάκι ή τάβλι, στο «φυσικό» τους χώρο, που για άλλους είναι πρόσκαιρη και για άλλους μόνιμη κατοικία.
Ναι, βρέθηκα για δύο ώρες στην καρδιά των φυλακών Κορυδαλλού, εκεί που χτυπάει αισιόδοξα η καρδιά των έγκλειστων νέων, πως μια μέρα θα πετάξουν, ελεύθερα πουλιά, έξω απ' τα κάγκελα προς την ελευθερία, και να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύστημα, για όσους μπορέσουν. Και αυτό δεν είναι εύκολο, όταν κουβαλάς το στίγμα του φυλακισμένου, ακόμα και για ένα αναπόφευκτο πλημμέλημα, όπως π.χ. για ένα τροχαίο, που με ψευδομαρτυρίες σε έχωσαν μέσα. Φυσικά, δεν είναι όλοι άγιοι οι τρόφιμοι του καταστήματος. Αυτό, βέβαια, δεν ήταν εμπόδιο για τους παλαίμαχους βετεράνους ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής, απεναντίας, πήγαν με το χαμόγελο στα χείλη και με τα χέρια γεμάτα δώρα, για έναν αξέχαστο ποδοσφαιρικό αγώνα με την ομάδων των κρατουμένων.

Να υπογραμμίσω την φιλική και εγκάρδια υποδοχή που μας επιφύλαξε ο διευθυντής των Φυλακών Κορυδαλλού, κ. Χριστόφορος Γιαννακόπουλος, που παρακολούθησε τον αγώνα σαν απλός θεατής και ο αρχιφύλακας, κ. Νίκος Πετρόπουλος που έπαιξε με την ομάδα της Προοδευτικής. 
Όλα έμοιαζαν «φυσιολογικά», οι άνθρωποι, τα κτίρια, το περιποιημένο περιβάλλον, το μικρό γήπεδο με το χορτάρι, ο κήπος, τα νερά, οι πάπιες, τα κουνέλια, τα πουλιά... Αν έλειπαν αυτά τα διπλά και τριπλά κάγκελα, οι σιδερόφρακτες πόρτες και τα υπερυψωμένα φυλάκια με τους αθέατους φρουρούς, με τα όπλα «παρά πόδα», θα νόμιζες πως ήσουν σε μια γειτονιά, σε μια μεγάλη χορταριασμένη αλάνα όπου γινόταν αναμέτρηση δύο ομάδων. Και κάποια στιγμή, θα άκουγες τη φωνή κάποιας μάνας να φωνάζει στον γιόκα της «Δημητράκη, έλα, μαζέψου τώρα, τρώμε».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα: «Την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού πέρασαν το απόγευμα της Τρίτης οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής. Όχι, δεν προέβησαν σε καμία παράνομη πράξη. Τουναντίον. Πήγαν με τη θέλησή τους, με το χαμόγελο στα χείλη και με τα χέρια γεμάτα δώρα, για έναν αξέχαστο ποδοσφαιρικό αγώνα με την ομάδων των κρατουμένων, η οποία – πιστέψτε μας - μιλάει στο τόπι.
Το γηπεδάκι των φυλακών – χωρίς κάγκελα έστω και πίσω από τα «κάγκελα», για 90 λεπτά θύμισε Καμπ Νόου, με την ομάδα των κρατουμένων να κλέβει την παράσταση. Το τελικό σκορ 6-9 σε βάρος της Προοδευτικής τα λέει όλα.

Η φιλική αναμέτρηση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα ενενήντα χρόνια από την ίδρυση της Προοδευτικής και αποτελεί μέρος των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν η διοίκηση του σωματείου, οι παλαίμαχοι παίκτες και οι οπαδοί της ομάδας, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας».
Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν: «Τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής υποδέχτηκαν ο διευθυντής των Φυλακών Κορυδαλλού κ. Χριστόφορος Γιαννακόπουλος και ο αρχιφύλακας κ. Νίκος Πετρόπουλος οι οποίοι τους ευχαρίστησαν για την συνεργασία, την κοινωνική τους ευαισθησία και τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τους κρατουμένους.
Οι παλαίμαχοι προγραμματίζουν κι άλλες εκδηλώσεις εντός των φυλακών Κορυδαλλού με θέμα το «καλό» ποδόσφαιρο την κοινωνική και πολιτιστική του διάσταση.
Μετά το τέλος του αγώνα οι παλαίμαχοι πρόσφεραν στους κρατούμενους αναμνηστικά δώρα, μπάλες, φανέλες και ημερολόγια, για τα ενενήντα χρόνια της Προοδευτικής.
Σας ευχαριστούμε παιδιά που μας δεχτήκατε, για τις ωραίες στιγμές που μας χαρίσατε και συγχαρητήρια για την νίκη».

Κείμενα-Φωτογραφίες Χρήστος Ζουλιάτης

Πολλά ΜΜΕ  ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό.
1. Sportotal --->ΕΔΩ
2. Gazzetta ---> ΕΔΩ
3. Podosfero---> ΕΔΩ
4. EPT---> ΕΔΩ
5. SDNA ---> ΕΔΩ κλπ., κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου