Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Francisco Tarrega

 Francisco Tarrega
Η ανάρτηση έγινε με αφορμή το τραγούδι του .... Μίκη Θεοδωράκη "Νύχτα μαγικιά" που είναι φτυστό με το τραγούδι του Tarrega, το Recuerdos De La Alhambra που μπορείτε να ακούσετε (κιθάρα παίζει ο Σεγκόβια). 
Από μικρός στα βάσανα αφού, επιστρέφοντας απ΄το σχολείο, παρ΄ολίγο να πνιγεί σε .... αρδευτικό κανάλι με αποτέλεσμα να χάσει, σχεδόν, την όρασή του (σας έχω πει, μη με αφήνετε να κάνω μόνος μου τις μεταφράσεις). Ο πατέρας του, μεροκαματιάρης, δούλευαν με τη γυναίκα του ως οικιακοί βοηθοί, φρόντισε να τον μάθει μουσική που, σε περίπτωση που παρέμενε τυφλός σε όλη του τη ζωή, τουλάχιστον, θα τον βοηθούσε να κάνει κάτι στη ζωή του. Κι εδώ αρχίζουν οι συμπτώσεις: Ο δάσκαλος που τον ανέλαβε ήταν....τυφλός, όπως και τυφλός ήταν και ο Manuel Gonzalez, αυτός που τον μύησε στον κόσμο της κιθάρας.


Η συνέχεια ήταν, να παίζει σε παμπ και καφετέριες, όσο σπούδαζε στη Βαρκελώνη. Δύσκολοι καιροί γι αυτόν και την οικογένειά του. Ωριμάζοντας, άρχισε να δίνει μεγάλες συναυλίες στην Ισπανία, Γενεύη, Μιλάνο, Firence, στη Νάπολη και τη Ρώμη. Έτσι, δημιούργησε πολλούς φίλους και θαυμαστές. Όμως, η μοίρα τού επιφύλασσε κι άλλη αναποδιά. Στα 54 χρόνια του έπαθε μια μικρή παράλυση και εδώ, τον βοήθησαν οι φίλοι του που νωρίτερα τους είχε συμπαρασταθεί. Επανήλθε κάνοντας συναυλίες μέχρι που, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 57 χρονών.
**********************
************************Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου